Het zesde distributiecentrum van Lidl in Waddinxveen werd gisteren feestelijk geopend. Het dc, van waaruit de Lidl-filialen in de zuidelijke Randstad worden gedistribueerd, is ontworpen om het klimaat en de omgeving zo min mogelijk te belasten. Daar is de discounter ver ingegaan met als resultaat een BREEAM-NL ‘Outstanding’ waardering waarmee het pand het duurzaamste dc van Nederland is.
De termen ‘duurzaamheid en trots’ werden gistermiddag door de mensen van Lidl en genodigden tijdens de opening van het dc te pas en te onpas uitgesproken. Niet zonder reden want het supermarktconcern heeft inmiddels een goede staat van dienst opgebouwd waar het gaat om de bouw van duurzame distributiecentra.
Lidl heeft ervaring met duurzame dc’s
De eerste stap op dit gebied werden gemaakt bij de realisatie van het dc in Weert en in 2013 opende Lidl in Heerenveen – in wat destijds werd genoemd – het meest duurzame dc van Nederland met een Excellent 4 sterren BREEAM-NL certificering, goed voor de status van Excellent.
BREEAM-NL Outstanding certificaat
Bij de realisatie van het dc op Logistiek Park A12 in Waddinxveen is Lidl weer een stap verder gegaan in zijn ultieme duurzaamheidsstreven. De waardering hiervoor was er gisteren want voorafgaand aan de openingshandeling kreeg Pieter Breijs (Regiodirecteur van Lidl Nederland) uit handen van Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council (DGBC), het BREEAM-NL certificaat ‘Outstanding’ (5 sterren) uitgereikt.
Investering van 70 miljoen euro
Maar liefst 70 miljoen euro investeerde Lidl om het pand op het hoogste duurzaamheidsniveau te krijgen. Zo ontbreekt er in het pand een gasaansluiting. LED-verlichting, warmte-koude opslag en ruim 4.000 zonnepanelen zorgen er onder andere voor dat het gebouw en de bijbehorende kantoren functioneren zonder gebruik van fossiele brandstoffen.
WKO-installatie op 180 meter diepte
Daarnaast is op 180 meter diepte een warmte- en koudeopslag (WKO) aangelegd voor koeling en verwarming. Hier wordt in de zomer de warmte opgeslagen, die vervolgens in de winter wordt ingezet voor verwarming van het pand. In de winter wordt koude opgeslagen die in de zomer wordt gebruikt om het gebouw te koelen.
4.000 zonnepanelen op het dak
Het totale energieverbruik van het distributiecentrum, zo werd gisteren duidelijk, staat gelijk aan dat van 875 huishoudens, uitgaande van 4000 kWh per jaar. De warmte-koudeopslag-installatie bespaart het verbruik van omgerekend 77 huishoudens ten opzichte van het distributiecentrum in Heerenveen, dat scheelt 163 ton CO2-uitstoot per jaar. De 4.000 zonnepanelen op het dak wekken voor omgerekend 150 huishoudens energie op, waardoor 315 ton CO2-uitstoot wordt bespaard.



Dak broedplaats voor Scholeksters
Ook de omgeving profiteert van het nieuwe distributiecentrum. 63 miljoen liter regenwater wordt aan tuinders in de buurt gegeven. Lidl plant 11.000 bomen, struiken en planten en het dak ligt vol met grind waardoor het een ideale broedplek is voor scholeksters. Er zijn kasten voor vleermuizen en een nestpaal voor de ooievaar.
Oud-VROM-minister: Lidl zet de standaard
Tijdens de opening roemde Jacqueline Cramer, hoogleraar Duurzaam Innoveren aan de Universiteit van Utrecht, de duurzaamheidsvisie van Lidl. “Lidl zet in Nederland de standaard op het gebied van duurzaamheid”, aldus de voormalig PvdA-minister van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM).
DC6 bevoorraadt 100 filialen
De realisatie van het zesde dc van Lidl, waar 250 mensen gaan werken, komt ook voort uit economische motieven. Zo groeide het aantal filialen van het supermarktconcern de afgelopen jaren naar op dit moment ruim 400 verspreid over het hele land. Met 52.000 vierkante meter oppervlakte zal ‘DC6’, dat vanaf vandaag operationeel is, in de toekomst zo’n honderd filialen in het zuidelijke deel van de Randstad bevoorraden.
Tijdens de rondleiding liet Marcel Ganzeboom, Senior Manager Bouw bij Lidl Nederland weten dat “We beginnen in eerste instantie met de belevering van 55 winkels en schalen op naar 80 en volgend jaar naar 100 winkels.”
Plannen voor zevende dc in Oosterhout
Inmiddels is Lidl ook bezig met de plannen voor een zevende distributiecentrum dat wordt gebouwd op Park15 in Oosterhout (gemeente Overbetuwe). Dit dc wordt groter en nog duurzamer dan die in Waddinxveen. “Daar zitten we nog volop in de planfase en zullen de eerste bouwwerkzaamheden ergens in 2018 beginnen”, aldus Ganzeboom.
Bron: logistiek.nl